Rekstrook

Rekstrook: Essentieel voor Precisie Metingen in Diverse Industriële Toepassingen

Een rekstrook, ook wel strain sensor genoemd, is een cruciaal meetinstrument voor het nauwkeurig meten van mechanische vervormingen in verschillende materialen en structuren. Deze sensoren spelen een vitale rol in uiteenlopende industriële sectoren, waaronder civiele techniek, automotive, lucht- en ruimtevaart, en medische technologie. In deze tekst belichten we de belangrijkste kenmerken, voordelen en toepassingen van rekstroken.

Wat is een Rekstrook?

Een rekstrook is een type sensor dat ontworpen is om mechanische vervormingen te meten. Het werkt door de veranderingen in elektrische weerstand te detecteren die optreden wanneer het materiaal waarop de rekstrook is bevestigd, vervormt. Deze veranderingen in weerstand worden omgezet in elektrische signalen die kunnen worden geanalyseerd om nauwkeurige metingen van de vervorming te verkrijgen. Rekstroken kunnen zowel trek- als drukkrachten meten, wat ze veelzijdig maakt in verschillende toepassingen.

Belangrijke Kenmerken

 1. Hoge Precisie en Nauwkeurigheid: Rekstroken bieden uiterst nauwkeurige metingen van mechanische vervormingen, wat essentieel is voor gedetailleerde analyses en kwaliteitscontrole.
 2. Duurzaamheid en Betrouwbaarheid: Ontworpen om consistent te presteren onder diverse omstandigheden, inclusief zware industriële omgevingen.
 3. Breed Toepassingsgebied: Geschikt voor het meten van vervormingen in verschillende materialen zoals metaal, plastic, en composieten.
 4. Compact en Lichtgewicht: Rekstroken zijn vaak klein en licht, waardoor ze gemakkelijk te integreren zijn in verschillende systemen zonder significante belasting toe te voegen.

Voordelen van een Rekstrook

 • Verhoogde Nauwkeurigheid en Betrouwbaarheid: Door het leveren van consistente en nauwkeurige meetgegevens, dragen rekstroken bij aan betrouwbare en voorspelbare operationele prestaties.
 • Veelzijdigheid in Toepassingen: Geschikt voor een breed scala aan industrieën, van constructie en civiele techniek tot medische apparatuur en automotive.
 • Kostenbesparend: Door nauwkeurige metingen te bieden, helpen rekstroken bij het verminderen van materiaalverspilling en het optimaliseren van productieprocessen.
 • Verbeterde Veiligheid: Nauwkeurige monitoring van vervormingen draagt bij aan de vroegtijdige detectie van structurele schade, wat de veiligheid verhoogt.

Industriële Toepassingen

 1. Civiele Techniek: Monitoring van de structurele integriteit van bruggen, gebouwen en andere infrastructuren om vroegtijdige tekenen van schade of vermoeidheid te detecteren.
 2. Automotive: Gebruik in voertuigtests en componenten om spanningen en belastingen te meten, wat bijdraagt aan de verbetering van prestaties en veiligheid.
 3. Lucht- en Ruimtevaart: Toegepast bij het testen en bewaken van vliegtuigen en ruimtevaartuigen om de structurele gezondheid en prestaties te waarborgen.
 4. Medische Technologie: Integratie in medische apparatuur en prothesen om nauwkeurige metingen van mechanische belasting te verkrijgen, wat bijdraagt aan patiëntveiligheid en behandelresultaten.

Conclusie

Rekstroken zijn onmisbare instrumenten voor bedrijven en instellingen die streven naar nauwkeurige metingen en geavanceerde controle van mechanische vervormingen in diverse toepassingen. Met hun hoge precisie, robuuste constructie en veelzijdigheid bieden deze sensoren een scala aan voordelen die bijdragen aan verbeterde prestaties, veiligheid en efficiëntie.

De integratie van rekstroken in systemen en processen vertegenwoordigt een waardevolle investering voor elke organisatie die behoefte heeft aan betrouwbare en nauwkeurige meetoplossingen. Of het nu gaat om civiele techniek, automotive, lucht- en ruimtevaart of medische technologie, rekstroken leveren de precisie en betrouwbaarheid die nodig zijn voor succes in veeleisende toepassingen.

Dexman voor al uw Rekstrook sensoren

Wij als Dexman weten als geen ander dat de juiste informatie het alle belangrijkste is. Want als een meting niet correct is heeft u niks aan de oplossing. Dit geldt niet alleen voor de oplossingen dien wij bieden maar ook voor de wijze waarop wij communiceren. Wij bij Dexman staan voor kwaliteit, service en oplossing gerichtheid. Hierin is het belangrijk de juiste informatie te geven, een goede oplossing te bieden en eerlijk tegen elkaar te zijn.

Dexman is een leverancier met een ruim assortiment aan weegcellenweegplatformenpalletweegschalenkraanweegschalen,  krachtsensorskoppelmetersmeetversterkersdruksensoren en verplaatsingssensoren. U kunt bij ons terecht voor standaard uitvoeringen, maar ook voor op maat gemaakte componenten en complete weegoplossingen. De keuze voor de juiste componenten begint in de meeste gevallen bij een uitgebreid advies.

Wij zijn actief in onder andere de volgende sectoren: offshore, aerospace, logistiek, agricultuur, food en pharma Dank u voor uw interesse in de producten en diensten van Dexman. We kijken uit naar de mogelijkheid om u van dienst te zijn.

Contact

Als u meer informatie of een offerte wilt ontvangen kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.