06-46808297 info@dexman.nl Waarderweg 54, Haarlem 08:00-17:00

Waar worden Krachtopnemer voor gebruikt?

Krachtsensoren wegen vracht op productie- en transportmiddelen. Ze controleren ook de belastingen op machines die aan strenge veiligheidsnormen zijn onderworpen – zoals mijnliften, bouwkranen, industriële tanks, graansilo’s en locomotieven – om er zeker van te zijn dat de apparatuur niet overbelast wordt.

Meerassige krachtopnemer K3D60a

De krachtsensor

Een krachtopnemer zet de toegepaste kracht en belasting altijd om in een meetbaar maar klein elektrisch spanningsuitgangssignaal. De krachtsensoren zijn hoofdzakelijk elektronische apparatuur waarvan het onderliggende materiaal een weerstandsweerstand kan zijn.

Over het algemeen is het werkingsprincipe van krachtsensoren dat ze reageren op de uitgeoefende belasting en het gewicht en ze vervolgens omzet in een meetbare output. Een voorbeeld is de pneumatische load cell die werkt als een krachtbalansapparaat. Pneumatische loadcellen zijn geen Force-transducers omdat hun output niet elektrisch is.

Een belastingscel is een krachtopnemer en ook een krachtsensor. Het werkt door zijn onderliggende materiaal, dat de rekstrook (een krachtafhankelijke weerstand) is die een druk-, trek- of buigkracht ondergaat. Als het eenmaal is gespannen, is er een verandering in de fysieke dimensies die een verandering in de weerstand veroorzaakt. Deze weerstandsveranderingen resulteren dan in veranderingen in het elektrische spanningsuitgangssignaal. Dit kan vervolgens worden geconditioneerd om de juiste waarde van de uitgeoefende kracht en belasting aan te geven.

Bel (06-46808297) of mail (info@dexman.nl) ons

In principe lijken ze allebei erg op elkaar: de weegstaaf meet massa of gewicht, de krachtopnemer meet kracht (d.w.z. N, of Newton). Ze zijn toch bijna uitwisselbaar? Voer gewoon 100 gram gewicht in voor elke Newton, en je kunt een krachtopnemer veranderen in een weegcel. 

Maar zo eenvoudig is het niet.

Verschil 1:
De meetcel meet massa, en slechts in één richting, omdat de massa altijd groter is dan 0. Als een container op een meetcel wordt geplaatst, kan deze zichzelf niet plotseling optillen en een negatief gewicht produceren. De krachtopnemer meet daarentegen negatieve en positieve krachten, trek- en drukkrachten.

Verschil 2:
De load cell wordt geproduceerd en vervolgens op een of andere plaats in de fabriek van de gebruiker geïnstalleerd en vervolgens ter plaatse gekalibreerd. De krachtopnemers worden direct na de productie in de fabriek gekalibreerd en moeten altijd hetzelfde meten, ook al worden ze meerdere keren verwijderd en geïnstalleerd. De krachtopnemer heeft daarom een robuustere constructie dan de meeste load cells, om de reproduceerbaarheid van de gemeten waarden onder verschillende omstandigheden te garanderen.

Verschil 3:
De weegstaaf moet voldoen aan bepaalde wettelijke eisen, bijvoorbeeld met betrekking tot de wettelijke capaciteit voor de handel. De krachtopnemer voldoet aan verschillende voorschriften – normen, zoals VDI 2635 of ISO 376. De krachtopnemer voldoet aan verschillende normen, zoals VDI 2635 of ISO 376. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de weegstaaf is de bovengenoemde reproduceerbaarheid een belangrijke factor.

Dexman Nederland

Dexman.nl  is een leverancier met een ruim assortiment weeg, kracht, koppel en electronica componenten. U kunt bij ons terecht voor standaard uitvoeringen, maar ook voor op maat gemaakte componenten en complete weegoplossingen. De keuze voor de juiste componenten begint in de meeste gevallen bij een uitgebreid advies. Wilt u meer informatie omtrent load cells, krachtsensoren, koppelmeters of weegelektronica? Bekijk dan onze productpagina’s. Daar vindt u specifieke informatie per product. Wij leveren onder andere producten van Dini Argeo, Scaime, Lorenz en NCTE transducers, Gicam en Metior. Wilt u meer weten over de verschillende eigenschappen van onze krachtopnemers, en welke van de verschillende opties u het best in uw situatie kunt gebruiken? Neem dan gerust contact op via info@dexman.nl of vul het formulier in. Hebben wij uw bericht binnen, dan zullen we zo snel mogelijk reageren.

06-46808297

info@dexman.nl

Waarderweg 54, haarlem

Neem contact op!

has been added to the cart. View Cart