Druksensoren

Druksensoren zijn essentiële componenten in een breed scala aan industriële en consumentenelektronica, waaronder medische apparatuur, automotive systemen, robotica, en nog veel meer. Deze sensoren meten de druk in een systeem en zetten deze om in een elektrisch signaal dat kan worden geanalyseerd door andere elektronische apparaten. In deze tekst zullen we ingaan op de werking van druksensoren, de verschillende soorten druksensoren die beschikbaar zijn en hun toepassingen.

Werking van druksensoren

Druksensoren werken op basis van een van twee principes: verandering in weerstand of verandering in capaciteit. De weerstand-gebaseerde sensoren werken doordat de weerstand van een materiaal varieert afhankelijk van de druk die erop wordt uitgeoefend. De capaciteit-gebaseerde sensoren werken daarentegen doordat de capaciteit van een materiaal varieert afhankelijk van de druk die erop wordt uitgeoefend.

Een voorbeeld van een weerstand-gebaseerde druksensor is de spanningssensor. Dit type sensor bestaat uit een dunne film van een materiaal zoals een polymeer of keramiek, die op een substraat wordt aangebracht. Wanneer er druk op de sensor wordt uitgeoefend, buigt het substraat en verandert de weerstand van de dunne film. Deze verandering in weerstand wordt vervolgens omgezet in een elektrisch signaal dat kan worden geanalyseerd door andere elektronische apparaten.

Een voorbeeld van een capaciteit-gebaseerde druksensor is de piëzo-elektrische sensor. Dit type sensor bestaat uit een kristal dat onder druk vervormt en een elektrisch signaal genereert als gevolg van deze vervorming. Deze signalen kunnen worden gebruikt om de druk in een systeem te meten.

Soorten druksensoren

Er zijn verschillende soorten druksensoren beschikbaar, waaronder absoluut, relatief en differentieel. Absolute druksensoren meten de absolute druk van een systeem ten opzichte van een vacuüm. Relatieve druksensoren meten de druk van een systeem ten opzichte van de omgevingsdruk. Differentiële druksensoren meten het drukverschil tussen twee punten in een systeem.

Er zijn ook verschillende soorten drukmeettechnieken, waaronder hydrostatische, piëzo-elektrische, resonantie, en thermokoppel-gebaseerde sensoren. Hydrostatische druksensoren meten de druk op basis van de hoogte van een vloeistofkolom. Piëzo-elektrische sensoren werken op basis van de verandering in capaciteit die optreedt wanneer een kristal onder druk wordt gezet. Resonantie druksensoren werken op basis van de verandering in resonantiefrequentie die optreedt wanneer een sensor onder druk wordt gezet. Thermokoppel-gebaseerde sensoren meten de temperatuurverandering die optreedt wanneer een sensor onder druk wordt gezet.

Druksensoren koopt u bij Dexman

Wij als Dexman weten als geen ander dat de juiste informatie het alle belangrijkste is. Want als een meting niet correct is heeft u niks aan de oplossing. Dit geldt niet alleen voor de oplossingen dien wij bieden maar ook voor de wijze waarop wij communiceren. Wij bij Dexman staan voor kwaliteit, service en oplossing gerichtheid. Hierin is het belangrijk de juiste informatie te geven, een goede oplossing te bieden en eerlijk tegen elkaar te zijn.

Dexman is een leverancier met een ruim assortiment aan weegcellen, weegplatformen, palletweegschalen, kraanweegschalen, krachtsensors, koppelmeters, meetversterkers, druksensoren en verplaatsingssensoren. U kunt bij ons terecht voor standaard uitvoeringen, maar ook voor op maat gemaakte componenten en complete weegoplossingen. De keuze voor de juiste componenten begint in de meeste gevallen bij een uitgebreid advies.

Wij zijn actief in onder andere de volgende sectoren: offshore, aerospace, logistiek, agricultuur, food en pharma Dank u voor uw interesse in de producten en diensten van Dexman. We kijken uit naar de mogelijkheid om u van dienst te zijn.

Heeft u vragen over de druksensoren, neem dan contact met ons op om uw wensen te bespreken.