6-assige Kracht-Koppelsensor

6-assige Kracht-Koppelsensor: Innovatie voor Nauwkeurige Metingen in Geavanceerde Toepassingen

Een 6-assige kracht-koppelsensor, ook wel bekend als een 6-DOF (Degrees of Freedom) kracht-/koppelsensor, is een geavanceerd meetinstrument dat essentiële gegevens levert over krachten en koppels in zes verschillende assen. Dit maakt het mogelijk om complexe interacties en bewegingen nauwkeurig te analyseren. In deze tekst belichten we de belangrijkste kenmerken, voordelen en toepassingen van de 6-assige kracht-/koppelsensor.

Wat is een 6-assige Kracht-Koppelsensor?

Een 6-assige kracht-/koppelsensor meet krachten en koppels langs en rondom de drie orthogonale assen (X, Y, en Z). Dit betekent dat de sensor in staat is om krachten in drie richtingen (voorwaarts/achterwaarts, zijwaarts, opwaarts/neerwaarts) en koppels rond deze drie assen te detecteren. Deze sensoren zijn cruciaal voor toepassingen die een hoge mate van precisie en multi-dimensionale kracht- en momentmeting vereisen.

Belangrijke Kenmerken

 1. Hoge Precisie en Nauwkeurigheid: Deze sensoren leveren uiterst nauwkeurige metingen van krachten en koppels, essentieel voor geavanceerde toepassingen.
 2. Robuuste Constructie: Ontworpen om betrouwbaar te presteren in veeleisende omgevingen, zoals industriële robots en medische apparatuur.
 3. Multi-Dimensionale Meting: Het vermogen om zes verschillende krachten en koppels tegelijkertijd te meten, biedt uitgebreide data-analysemogelijkheden.
 4. Compact en Lichtgewicht: De sensoren zijn vaak compact en lichtgewicht, wat de integratie in diverse systemen vergemakkelijkt zonder extra belasting toe te voegen.

Voordelen van een 6-assige Kracht-Koppelsensor

 • Uitgebreide Data-Analyse: Door het meten van krachten en koppels in zes assen, kunnen gebruikers gedetailleerde inzichten verkrijgen in de dynamische interacties binnen systemen.
 • Verbeterde Controle en Stabiliteit: Deze sensoren dragen bij aan de verbetering van de precisie en stabiliteit van robots en andere geautomatiseerde systemen.
 • Flexibiliteit in Toepassingen: Geschikt voor een breed scala aan toepassingen, van industriële automatisering tot biomechanisch onderzoek.
 • Verhoogde Veiligheid en Efficiëntie: Door nauwkeurige monitoring van krachten en koppels kunnen potentiële problemen vroegtijdig worden geïdentificeerd en gecorrigeerd, wat de veiligheid en efficiëntie verhoogt.

Industriële Toepassingen

 1. Robotica en Automatisering: Cruciaal voor de aansturing en precisie van industriële robots, vooral in taken die nauwkeurige kracht- en koppelregeling vereisen.
 2. Medische Apparatuur: Gebruikt in geavanceerde chirurgische robots en revalidatieapparatuur om precieze en gecontroleerde bewegingen te waarborgen.
 3. Aerospace: Toegepast in het testen en ontwikkelen van luchtvaartcomponenten om de krachten en momenten tijdens de vlucht nauwkeurig te analyseren.
 4. Automotive: Integratie in voertuigtests en simulaties voor het meten van dynamische krachten en koppels tijdens het rijden.

Conclusie

De 6-assige kracht-koppelsensor is een essentieel instrument voor bedrijven en instellingen die streven naar nauwkeurige metingen en geavanceerde data-analyse. Met de mogelijkheid om krachten en koppels in zes assen te meten, bieden deze sensoren uitgebreide mogelijkheden voor toepassingen in uiteenlopende sectoren. De integratie van 6-assige kracht-/koppelsensoren in systemen draagt bij aan verbeterde prestaties, veiligheid en efficiëntie.

Met hun hoge precisie, robuuste constructie en veelzijdige toepassingsmogelijkheden, vertegenwoordigen 6-assige kracht-/koppelsensoren een waardevolle investering voor elke organisatie die geavanceerde kracht- en momentmeting vereist.

Een 6-assige Kracht-Koppelsensor koopt u bij Dexman

Wij als Dexman weten als geen ander dat de juiste informatie het alle belangrijkste is. Want als een meting niet correct is heeft u niks aan de oplossing. Dit geldt niet alleen voor de oplossingen dien wij bieden maar ook voor de wijze waarop wij communiceren. Wij bij Dexman staan voor kwaliteit, service en oplossing gerichtheid. Hierin is het belangrijk de juiste informatie te geven, een goede oplossing te bieden en eerlijk tegen elkaar te zijn.

Dexman is een leverancier met een ruim assortiment aan weegcellenweegplatformenpalletweegschalenkraanweegschalen,  krachtsensorskoppelmetersmeetversterkersdruksensoren en verplaatsingssensoren. U kunt bij ons terecht voor standaard uitvoeringen, maar ook voor op maat gemaakte componenten en complete weegoplossingen. De keuze voor de juiste componenten begint in de meeste gevallen bij een uitgebreid advies.

Wij zijn actief in onder andere de volgende sectoren: offshore, aerospace, logistiek, agricultuur, food en pharma Dank u voor uw interesse in de producten en diensten van Dexman. We kijken uit naar de mogelijkheid om u van dienst te zijn.

Contact

Als u meer informatie of een offerte wilt ontvangen kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.