Krachtsensoren in de industrie

Krachtsensoren worden gebruikt in een breed scala van toepassingen in de industrie, variërend van het meten van de kracht die nodig is om een machine te bedienen tot het bepalen van de belasting die een constructie kan weerstaan. Krachtsensoren spelen een belangrijke rol in de productie en de controle van industriële processen. In deze tekst bespreken we de toepassingen van krachtsensoren in de industrie, hun werking, en de voordelen die ze bieden.

Krachtsensoren zijn instrumenten die worden gebruikt om de kracht te meten die op een object wordt uitgeoefend. Er zijn verschillende soorten krachtsensoren beschikbaar, variërend van eenvoudige veersensoren tot complexe load cells. De meest voorkomende toepassingen van krachtsensoren in de industrie zijn:

  • Het meten van de kracht die nodig is om machines en apparatuur te bedienen, zoals hydraulische persen en industriële robots.
  • Het meten van de kracht die wordt uitgeoefend op constructies, zoals bruggen en gebouwen, om te bepalen of ze veilig zijn en hoeveel gewicht ze kunnen dragen.
  • Het meten van de belasting die wordt uitgeoefend op voertuigen, zoals vrachtwagens en vliegtuigen, om de veiligheid te garanderen en de prestaties te optimaliseren.
  • Het meten van de kracht die wordt uitgeoefend op producten tijdens de productieprocessen, zoals het persen van tabletten in de farmaceutische industrie.

Krachtsensoren werken volgens het principe van de mechanische vervorming. Dit betekent dat de sensor vervormt onder invloed van de kracht die erop wordt uitgeoefend, en deze vervorming wordt omgezet in een elektrisch signaal dat kan worden gemeten en geanalyseerd. Er zijn verschillende soorten krachtsensoren beschikbaar, elk met hun eigen werkingsprincipe en toepassingen.

De meest gebruikte krachtsensor in de industrie is de load cell. Load cells zijn sensoren die zijn ontworpen om de kracht te meten die op een object wordt uitgeoefend. Ze zijn gemaakt van metalen zoals staal, aluminium of nikkel, en hebben vaak de vorm van een ring of een balk. Wanneer er kracht op de load cell wordt uitgeoefend, vervormt deze en wordt deze vervorming omgezet in een elektrisch signaal dat kan worden gemeten.

Een ander type krachtsensor dat veel wordt gebruikt in de industrie is de drukopnemer. Een drukopnemer is een sensor die de druk meet die wordt uitgeoefend op een object. Het werkt op basis van het principe dat de druk die wordt uitgeoefend op een oppervlak evenredig is met de kracht die wordt uitgeoefend op dat oppervlak. Daarom kan een drukopnemer worden gebruikt om de kracht te meten die op een object wordt uitgeoefend.

Krachtsensoren koopt u bij Dexman

Wij als Dexman weten als geen ander dat de juiste informatie het alle belangrijkste is. Want als een meting niet correct is heeft u niks aan de oplossing. Dit geldt niet alleen voor de oplossingen dien wij bieden maar ook voor de wijze waarop wij communiceren. Wij bij Dexman staan voor kwaliteit, service en oplossing gerichtheid. Hierin is het belangrijk de juiste informatie te geven, een goede oplossing te bieden en eerlijk tegen elkaar te zijn.

Dexman is een leverancier met een ruim assortiment aan weegcellen, weegplatformen, palletweegschalen, kraanweegschalen, krachtsensors, koppelmeters, meetversterkers, druksensoren en verplaatsingssensoren. U kunt bij ons terecht voor standaard uitvoeringen, maar ook voor op maat gemaakte componenten en complete weegoplossingen. De keuze voor de juiste componenten begint in de meeste gevallen bij een uitgebreid advies.

Wij zijn actief in onder andere de volgende sectoren: offshore, aerospace, logistiek, agricultuur, food en pharma Dank u voor uw interesse in de producten en diensten van Dexman. We kijken uit naar de mogelijkheid om u van dienst te zijn.

Heeft u vragen, neem dan contact met ons op om uw wensen te bespreken.