Hoe selecteer ik de juiste weegcellen en/of loadcellen?

Dit is een van de meest gestelde vragen. Om hier een antwoord op te geven zullen wij eerst gaat kijken naar de soorten weegcellen en/of loadcellen.

Weegplatform en of weegschaal

Een weegplatform of weegschaal kan gemaakt worden met 1 weegcel of met 3 of 4 weegcellen. Het is afhankelijk van de grote van de loadcell platform afmeting. Als een weegschaal gemaakt wordt met 1 weegcel gebruikt men een Off Center load cells. Bij deze weegcellen is gespecificeerd hoe groot het maximale platform mag worden.

Voorbeeld
Bij de SPSX SERIES SINGLE POINT LOAD CELL is de maximale afmetingen 600 X 800mm. Als uw platform groter wordt dient u dus een andere loadcell te selecteren.

Wat als de afmeting van het platform groter is?

Wanneer er geen geschikte loadcell is, moet er gewerkt worden met meerdere loadcellen. Hiervoor kunnen u dan Bending Beam of Shear beam loadcellen toegepassen. U heeft dan de keuze uit 3 of 4 loadcellen, afhankelijk van uw constructie.

WEEGCELLEN ASSEMBLY KITS VOOR FXC EN FXD
Kit WBKPT voor weegbruggen

Materiaal en afdichting

Als is bepaalt dat gebruik gemaakt kan worden gemaakt van een Off center load cell kan gekeken worden naar het materiaal. Waar wordt de load cell gebruikt? is dit een natte omgeving, dan zou gekeken moeten worden naar een RVS type. Is het een schone omgeving dan zou u een aluminium load cell kunnen toepassen. Ook que afdichting (IP klasse) bestaan er veel verschillende typen. In een gewone droge omgeving zou u een IP 64 of lager kunnen toepassen. Wordt de loadcel toegepast in een natte omgeving is minimaal IP67 vereist.

OIML ofwel ijkwaardig of niet?

Wilt u een weegschaal gaan maken die ijkwaardig moet zijn. Dient u te controleren of deze aan de OIML eisen voldoen. Dit is meestal beschreven in de tekst of het logo staat bij de foto van de load cell. Zie hier naast voor een voorbeeld: Ijkwaardige deel berekenen weeginstallatie
SBK SERIES IP68 STAINLESS STEEL SHEAR BEAM WEEGCELLEN
PSW SERIES SINGLE POINT STAINLESS STEEL LOAD CELLS

Gewicht / bereik bepalen van de weegcell

Om een loadcell te selecteren moet eerst het totale gewicht bekend zijn. Dit is het gewicht van het platform en het maximaal gewicht op de weegschaal. Als u bijvoorbeeld een plaform heeft met een gewicht van 5kg en u wilt 50kg gaan wegen, dient u een load cell moeten toepassen van minimaal 55kg. Als u de SPSW SERIES SINGLE POINT zou willen toepassen, zou dat betekenen dat u een 100kg load cell moet hebben.

Weegschaal met meerdere loadcells

Hetzelfde geldt als u meerdere loadcellen toepast. Als u een totaal gewicht van 450kg heeft en 4 loadcellen gebruikt, is het gewicht per loadcell 112,5kg. Als u dan 4 stuks FXC SERIES BENDING BEAM LOAD CELLS wilt toepassen dient u de 200kg te gebruiken.

FXC C6 SERIES BENDING BEAM LOADCELLS

Dexman zorgt voor de juiste infromatie!

Wij als Dexman weten als geen ander dat de juiste informatie het alle belangrijkste is. Want als een meting niet correct is heeft u niks aan de oplossing. Dit geldt niet alleen voor de oplossingen dien wij bieden maar ook voor de wijze waarop wij communiceren. Wij bij Dexman staan voor kwaliteit, service en oplossing gerichtheid. Hierin is het belangrijk de juiste informatie te geven, een goede oplossing te bieden en eerlijk tegen elkaar te zijn.

Dexman is een leverancier met een ruim assortiment aan weegcellenweegplatformenpalletweegschalenkraanweegschalen,  krachtsensorskoppelmetersmeetversterkersdruksensoren en verplaatsingssensoren. U kunt bij ons terecht voor standaard uitvoeringen, maar ook voor op maat gemaakte componenten en complete weegoplossingen. De keuze voor de juiste componenten begint in de meeste gevallen bij een uitgebreid advies.

Wij zijn actief in onder andere de volgende sectoren: offshore, aerospace, logistiek, agricultuur, food en pharma Dank u voor uw interesse in de producten en diensten van Dexman. We kijken uit naar de mogelijkheid om u van dienst te zijn.

06-46808297

info@dexman.nl

Waarderweg 54, haarlem

Neem contact op!

Beoordeling door klanten

5/5