Categorie: Sensoren

Kwart brugconfiguratie
De kwart configuratie bestaat uit 1 actief rekstrookje en wordt voornamelijk toegepast om mechanische spanning te meten in constructies om te bepalen of deze niet te zwaar belast worden. Vaak om een theoretische analyse te verifiëren. Deze configuratie is beperkt temperatuur gecompenseerd. De kwart brugconfiguratie in 4-draads verbinding, waarbij de sense lijnen de kabel invloeden compenseren, wordt veelvuldig toegepast en meet in één gedefinieerde richting de vervorming van het materiaal waarop de rekstrook is aangebracht.

Halve brugconfiguratie
De halve configuratie bestaat uit 2 rekstroken die afhankelijk van de applicatie kan worden geschakeld in 2 actieve rekstroken, 1 actieve en 1 passieve rekstrook of eventueel met 1 dummy rekstrook die nabij de actieve rekstrook op een onbelast gedeelte wordt geplaatst. De halve brugconfiguratie wordt aangeraden voor metingen van langere duur, daar waar invloeden van thermische spanningen dienen te worden gecompenseerd.

Volle brugconfiguratie
De volle configuratie is de meest ideale configuratie met optimale compensatie van onder andere thermische spanningen en bedradingsinvloeden. Veelvuldig toegepast bij sensor bouw. Minimaal met 4 rekstroken voor het realiseren van de brug van wheatstone, maar vaak met meerdere rekstroken in serie tot wel 16 stuks. Bij gebruik van meerdere actieve en/of passieve rekstroken wordt een groter meetsignaal verkregen. De verhouding tussen het vergrote meetsignaal en de werkelijke belasting wordt de brugfactor genoemd.

Dexman is een leverancier met een ruim assortiment aan weegcellen en/of loadcellen, krachtsensors en/of krachtopnemers, koppelmeters en/of koppelopnemer, meetversterkers, weegversterkers en data acquisitie systemen. U kunt bij ons terecht voor standaard uitvoeringen, maar ook voor op maat gemaakte componenten en complete weegoplossingen. De keuze voor de juiste componenten begint in de meeste gevallen bij een uitgebreid advies. 

Wilt u meer weten over rekstroken of een offerte aanvragen neem dan contact met ons op.