Wat zijn torque sensoren en momentsensoren?

Categorie: Sensoren

Een torque sensor wordt ook wel een momentsensor, koppelsensor, torsiesensor of torsieopnemer genoemd. Er zijn twee soorten torque sensoren: statische en dynamische sensoren. Wij bieden ook nog een derde variatie aan: de meerassige kracht & momentsensoren. Het meetbereik van een torsiesensor ligt tussen 0,01 Nm en 10 kNm. Met onze koppelsensoren kunt u tot 30.000 rpm meten (30.000 omwentelingen per minuut).

We kunnen de meeste torque sensoren precies aan uw behoeften aanpassen;of een plug-and-play meetoplossing voor u ontwerpen, inclusief configuratie, bekabeling en een data-acquisitiesysteem. Welke sensor geschikt is voor uw applicatie is afhankelijk van de omstandigheden en uw meetwensen.

Statische en Dynamische koppelsensoren


Een torquesensor of koppelsensor meet en registreert de koppel van een roterend systeem, zoals een motor, krukas, versnellingsbak, transmissie of rotor. Koppel is een maat voor het rotatie-effect van een kracht. Statische koppel is relatief eenvoudig te meten. Het meten van dynamisch koppel is minder eenvoudig, omdat het de overdracht van een effect (elektrisch, hydraulisch of magnetisch) van de gemeten as naar een statisch systeem vereist.

Bij ons vindt u een groot aantal statische en dynamische momentsensoren en meer-assige kracht-momentsensoren. De koppelsensoren zijn verdeeld in drie groepen:

 • Statische Momentsensoren – gebaseerd op rekstrooktechnologie
 • Dynamische Momentsensoren – voor roterende toepassingen
 • Meerassige Kracht-Momentsensoren


Heeft u advies nodig bij het kiezen van de meeste geschikte torsieopnemer? Wij adviseren helpen u graag bij het kiezen van de juiste sensor voor uw applicatie.

Statische Torque Sensoren

Een statische toque of momentsensor wordt gebruikt bij een niet-roterende koppelmeting, bijvoorbeeld voor het testen en meten van schroefgereedschappen en voor het meten van aanhaalmomenten van boutverbindingen of om de kracht op een niet-draaiende as te meten. Een statische torquesensor is gemaakt uit een stuk materiaal zonder bewegende onderdelen en is meestal als flens (een platte ring met schroefgaten) uitgevoerd. De sensortechnologie om statische koppel te meten is gebaseerd op rekstrooktechnologie.

We kunnen statische torque sensoren aanpassen aan uw applicatie: vorm en meetbereik kunnen worden aangepast, ook in kleine hoeveelheden (vanaf 1 stuk). Heeft u een applicatie waarbij u kracht en koppel met één sensor wilt meten? Wij leveren speciale meerassige kracht-moment sensoren. Statische momentsensoren zijn ook verkrijgbaar in miniatuurvorm.

Dynamische Torque Sensoren

Een dynamische torque sensor of torque transducer is een sensor waarbij de as draait, bijvoorbeeld voor het meten en registreren van aandrijvingen, motoren en pompen. Voor het meten van het rendement en de levensduur van deze systemen kan gebruik worden gemaakt van een dynamische torque sensor. Deze torque transducers zijn zeer nauwkeurig en robuust en daarom kunt u de dynamische torsieopnemers zelfs in de meest veeleisende applicaties gebruiken.

Meerassige Kracht-Momentsensoren

Heeft u een applicatie waarbij u kracht en koppel met één sensor wilt meten? Dan kunnen wij u helpen met een meerassige kracht- en momentsensor. U meet de koppel in twee of drie meetassen. Deze hoogwaardige sensoren houden niet alleen rekening met het koppel, maar ook met de krachten in verschillende meet-assen.

Kenmerken en voordelen Torque Sensoren

 • Robuust & slijtagevrij
 • Meerdere meetbereiken mogelijk
 • Snelle signaaloverdracht voor toepassingen met maximaal 30.000 omwentelingen per minuut
 • Leverbaar met digitale uitgangsprotocollen & software
 • Ook verkrijgbaar in miniatuurontwerpen en als transducers met meerdere componenten (elektronica separaat)

Geschikte toepassingen voor torquesensoren

Torque- en momentsensoren worden gebruikt in de scheepvaart, offshore, automotive en ruimtevaart. Onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen zetten koppelsensoren in voor dynamische en statische torsietests en metingen.

 • Marine & Offshore
 • Automotive (aandrijftechniek)
 • Robotica
 • Ruimte
 • Energie
 • Onderzoek en ontwikkeling
 • Testlaboratoria & test stands

Dexman

Wij als Dexman weten als geen ander dat de juiste informatie het alle belangrijkste is. Want als een meting niet correct is heeft u niks aan de oplossing. Dit geldt niet alleen voor de oplossingen dien wij bieden maar ook voor de wijze waarop wij communiceren. Wij bij Dexman staan voor kwaliteit, service en oplossing gerichtheid. Hierin is het belangrijk de juiste informatie te geven, een goede oplossing te bieden en eerlijk tegen elkaar te zijn.

Dexman is een leverancier met een ruim assortiment aan weegcellen, weegplatformen, palletweegschalen, kraanweegschalen, krachtsensors, koppelmeters, meetversterkers, druksensoren en verplaatsingssensoren. U kunt bij ons terecht voor standaard uitvoeringen, maar ook voor op maat gemaakte componenten en complete weegoplossingen. De keuze voor de juiste componenten begint in de meeste gevallen bij een uitgebreid advies.

Wij zijn actief in onder andere de volgende sectoren: offshore, aerospace, logistiek, agricultuur, food en pharma Dank u voor uw interesse in de producten en diensten van Dexman. We kijken uit naar de mogelijkheid om u van dienst te zijn.

Geef een reactie