Categorie: Sensoren

Torque sensors of koppelsensoren meten en registreren de koppel van een roterend systeem, zoals een motor, krukas, versnellingsbak, transmissie of rotor. Koppel is een maat voor het rotatie-effect van een kracht.

Niet-roterende koppelsensoren (reactieve of statische koppelomvormers) worden over het algemeen gebruikt voor reactiemetingen in de meest uiteenlopende toepassingen. Ze zijn slijtvast en, net als al onze koppelsensoren, zo ontworpen dat de grensschuifkracht en de grensdrukbelasting, aangegeven in onze technische gegevens, slechts een minimale belasting van het sensorelement hebben en dus geen invloed hebben op de meting resultaat.

Roterende koppelomvormers met sleepringen een analoog, onversterkt rekstrookje-uitgangssignaal in mV/V, dat wordt verzonden via hoogwaardige, slijtvaste sleepringen. Sleepringsensoren worden over het algemeen gebruikt voor individuele, steekproefsgewijze inspecties of koppelmetingen, uitgevoerd bij lage snelheid.

Koppelomvormers met contactloze transmissie worden geleverd als actieve sensoren met geïntegreerde meetversterkers; als uitgangssignalen zijn standaard analoog ±5V, optioneel ±10V of digitale RS485 of USB beschikbaar. Door de contactloze overdracht worden de meetgegevens onderhoudsvrij en zonder signaalvervorming tussen rotor en stator overgedragen. Geïntegreerde snelheids-/hoekmeting is als optie verkrijgbaar voor bijna alle contactloze sensoren.

We bieden robuuste en betrouwbare koppelsensoren (momentopnemers of transmitters) in verschillende uitvoeringen en meetbereiken in overeenstemming met de respectievelijke toepassingsvereisten. Een deel van ons productassortiment zijn bijvoorbeeld koppelsensoren in reactieve, niet-roterende; roterend met sleepringen, of contactloze transmissie; met optioneel geïntegreerde snelheids-/hoekmeting; rotor met lagers of lagerloze rotor; als schachtuitvoering in ronde, vierkante, zeshoekige, flens- of speciale uitvoeringen. Daarnaast bieden we een uitgebreide keuze aan toebehoren, zoals koppelingen, meetkabels, meetversterkers.

Dexman is een leverancier met een ruim assortiment aan weegcellen en/of loadcellen, krachtsensors en/of krachtopnemers, koppelmeters en/of koppelopnemer, meetversterkers, weegversterkers en data acquisitie systemen. U kunt bij ons terecht voor standaard uitvoeringen, maar ook voor op maat gemaakte componenten en complete weegoplossingen. De keuze voor de juiste componenten begint in de meeste gevallen bij een uitgebreid advies.

Wilt u een offerte ontvangen of meet informatie over de koppelsensoren, neem dan contact met ons op.