Wat is ijken?

Categorie: Sensoren

Het woord “ijken” is tegenwoordig vervangen door de term keuren. Uit praktijk blijkt dat in de volksmond nog veel over ijken wordt gesproken, daarom houden we deze term nog aan in dit artikel. Het ijken van een weegschaal is het relateren van een meetmethode aan de wettelijke standaard.

Door een weegschaal te laten ijken, door een Erkend Keurder, wordt het meetinstrument officieel geschikt verklaard voor metingen en wegingen waaraan wettelijke regelgeving in nauwkeurigheid aan worden gesteld. Vooraf aan de aankoop moet u daarom bepalen voor welke toepassing de weegschaal zal worden ingezet.

Waarom moet mijn weegschaal worden geijkt? Is ijken verplicht?


Een vraag die vaak wordt gesteld is: Waarom moet mijn weegschaal worden geijkt? Er is vaak onduidelijkheid of het ijken van een weegschaal verplicht is. In sommige gevallen wordt dan ook gedacht dat een geijkte weegschaal nauwkeuriger is dan een ongeijkte weegschaal.

Het antwoord op de vraag: waarom moet mijn weegschaal worden geijkt? Is in de meeste gevallen omdat u handel pleegt over de weegschaal. Een verplichte ijking komt dan ook vaak voor bij winkelweegschalen of weegschalen die gebruikt worden op de markt. Maar ook in diverse toepassingen in de industrie.

U pleegt handel over een weegschaal, wanneer het gewicht bepalend is voor de (verkoop)prijs van het product op de weegschaal. De prijs op basis van het gewicht wordt hierbij direct doorberekend aan de klant.

Dexman beantwoordt u vragen over ijken

Wij als Dexman weten als geen ander dat de juiste informatie het alle belangrijkste is. Want als een meting niet correct is heeft u niks aan de oplossing. Dit geldt niet alleen voor de oplossingen dien wij bieden maar ook voor de wijze waarop wij communiceren. Wij bij Dexman staan voor kwaliteit, service en oplossing gerichtheid. Hierin is het belangrijk de juiste informatie te geven, een goede oplossing te bieden en eerlijk tegen elkaar te zijn.

Dexman is een leverancier met een ruim assortiment aan weegcellen, weegplatformen, palletweegschalen, kraanweegschalen, krachtsensors, koppelmeters, meetversterkers, druksensoren en verplaatsingssensoren. U kunt bij ons terecht voor standaard uitvoeringen, maar ook voor op maat gemaakte componenten en complete weegoplossingen. De keuze voor de juiste componenten begint in de meeste gevallen bij een uitgebreid advies.

Wij zijn actief in onder andere de volgende sectoren: offshore, aerospace, logistiek, agricultuur, food en pharma Dank u voor uw interesse in de producten en diensten van Dexman. We kijken uit naar de mogelijkheid om u van dienst te zijn.

Heeft u vragen over de vloerweegschalen, neem dan contact met ons op om uw wensen te bespreken.