Wat is het verschil tussen wisselstroom en gelijkstroom?

Categorie: Sensoren

Hier een korte uitleg over wissel-stroom en gelijk-stroom. Wat is nu precies het verschil tussen die twee en waar moet je op letten als je een voeding voor je elektronica circuit gebruikt? Kan ik niet gewoon iedere voeding gebruiken voor mijn elektronica project vraag je jezelf misschien af? Nee dat kan helaas niet. Je moet namelijk niet alleen letten op het juiste voltage maar ook of je te maken hebt met AC of DC. Bovendien moet een voeding goed gestabiliseerd zijn voor je elektronica circuit.

Alternating Current (AC)

Alternating Current (AC) stroomt eerst de ene richting op en vervolgens de andere kant, continue van richting veranderend. Een AC voltage verandert continu tussen positief (+) and negatief (-). Een pool (aansluitdraad) is dus heel snel afwisselend dan weer positief (+) en vervolgens weer negatief (-).

De snelheid waarin de richting verandert wordt de frequentie van de AC genoemd en wordt uitgedrukt in hertz (HZ). Dit is het getal dat het aantal richtingveranderingen per seconde aangeeft. De elektriciteit die uit het lichtnet komt heeft in Europa een frequentie van 50 HZ. Dit betekent dat de wisselstroom bij ons 50 keer per seconden van richting verandert. Een wisselstroom voeding is geschikt voor het voeden van b.v. motoren (stofzuiger) of verlichting maar de meeste elektronische circuits hebben gelijkstroom (DC) nodig.

Direct Current (DC)

Direct Current (DC) stroomt altijd in dezelfde richting maar het kan wel toenemen of afnemen. Er is dus altijd een pool (aansluitdraad) die negatief is (-) en één pool (aansluitdraad) die positief is (+). Elektronica circuits hebben normaal gesproken een stabiele DC voeding nodig welke constant één en hetzelfde niveau afgeeft.

Batterijen en zogenaamde gestabiliseerde voedingen geven de benodigde stabiele gelijkstroom af die ideaal is voor elektronische circuits. Voedingen bevatten een zogenaamde transformator. Deze transformator zet de gevaarlijke wisselstroom van 230 volt om naar een lager wisselstroom voltage. Vervolgens wordt de wisselstroom omgezet in een gelijkstroom door het gebruik van een zogenaamde gelijkrichter, ook wel brugcel genoemd. De output is hierbij echter een variërende gelijkstroom en deze is nog niet geschikt voor elektronica circuits.

Daarom zit er in de meeste DC voedingen ook nog een elektrolytische condensator om een stabiele gelijkstroom te genereren. Deze gestabiliseerde gelijkstroom is dan eindelijk geschikt voor je elektronica circuits.

Dexman

Wij als Dexman weten als geen ander dat de juiste informatie het alle belangrijkste is. Want als een meting niet correct is heeft u niks aan de oplossing. Dit geldt niet alleen voor de oplossingen dien wij bieden maar ook voor de wijze waarop wij communiceren. Wij bij Dexman staan voor kwaliteit, service en oplossing gerichtheid. Hierin is het belangrijk de juiste informatie te geven, een goede oplossing te bieden en eerlijk tegen elkaar te zijn.

Dexman is een leverancier met een ruim assortiment aan weegcellen, weegplatformen, palletweegschalen, kraanweegschalen, krachtsensors, koppelmeters, meetversterkers, druksensoren en verplaatsingssensoren. U kunt bij ons terecht voor standaard uitvoeringen, maar ook voor op maat gemaakte componenten en complete weegoplossingen. De keuze voor de juiste componenten begint in de meeste gevallen bij een uitgebreid advies.

Wij zijn actief in onder andere de volgende sectoren: offshore, aerospace, logistiek, agricultuur, food en pharma Dank u voor uw interesse in de producten en diensten van Dexman. We kijken uit naar de mogelijkheid om u van dienst te zijn.

Geef een reactie