Weerstand parallel of in serie?

Categorie: Sensoren

Weerstand is de eigenschap van een component, zoals een weerstand, die het vloeien van stroom begrensd. Energie wordt hierbij verbruikt als het voltage, dat over het component staat, de stroom laat vloeien. Dit teveel aan energie wordt omgezet in hitte die het component vervolgens uitstraalt. Weerstand wordt uitgedrukt in ohms, het symbool voor ohm is het omega  teken.


 is een erg kleine waarde voor elektronica en daarom worden weerstandwaarden vaak gegeven in ken M.
1 k = 1.000     1 M = 1.000.000 .Weerstanden die worden toegepast in elektronica kunnen waarden hebben zo laag als 0.1  en zo hoog als 10 M.


Weerstanden in serie geschakeld


Als weerstanden in serie worden geschakeld dan kan je de twee waarden bij elkaar optellen om te komen tot de totale weerstandwaarde. Bijvoorbeeld, als weerstand R1 en R2 in serie worden gezet zoals je in de afbeelding kunt zien dan is de gecombineerde waarde R. De weerstand, R, wordt in dit geval dus als volgt berekend: Gecombineerde weerstand in serie:   R = R1 + R2Deze methode kan worden oneindig worden uitgebreid met meer weerstanden: R = R1 + R2 + R3 + R4 + … etc. Onthoud dat gecombineerde weerstanden in serie, altijd een weerstandwaarde hebben die hoger is dan ieder gebruikte individuele weerstand.


Weerstanden parallel geschakeld

Als weerstanden parallel worden geschakeld dan is de gecombineerde weerstandwaarde lager dan die van de gebruikte individuele weerstanden. Er bestaat een speciale vergelijking om de gecombineerde weerstandwaarde van twee parallel geschakelde weerstanden, R1 en R2, te bepalen.

Als er meer dan twee weerstanden in parallel worden gebruikt dan is er een meer ingewikkelde vergelijking nodig.

De simpele vergelijking voor twee weerstanden in parallel is echter veel makkelijker te gebruiken! Onthoud dat de gecombineerde weerstandwaarde bij parallel geschakelde  weerstanden altijd lager zal zijn dan die van ieder gebruikte individuele weerstand.

Dexman

Wij als Dexman weten als geen ander dat de juiste informatie het alle belangrijkste is. Want als een meting niet correct is heeft u niks aan de oplossing. Dit geldt niet alleen voor de oplossingen dien wij bieden maar ook voor de wijze waarop wij communiceren. Wij bij Dexman staan voor kwaliteit, service en oplossing gerichtheid. Hierin is het belangrijk de juiste informatie te geven, een goede oplossing te bieden en eerlijk tegen elkaar te zijn.

Dexman is een leverancier met een ruim assortiment aan weegcellen, weegplatformen, palletweegschalen, kraanweegschalen, krachtsensors, koppelmeters, meetversterkers, druksensoren en verplaatsingssensoren. U kunt bij ons terecht voor standaard uitvoeringen, maar ook voor op maat gemaakte componenten en complete weegoplossingen. De keuze voor de juiste componenten begint in de meeste gevallen bij een uitgebreid advies.

Wij zijn actief in onder andere de volgende sectoren: offshore, aerospace, logistiek, agricultuur, food en pharma Dank u voor uw interesse in de producten en diensten van Dexman. We kijken uit naar de mogelijkheid om u van dienst te zijn.

Geef een reactie