Wat zijn rekstroken

Categorie: Sensoren

Rekstroken zijn elektronische componenten die zijn ontwikkeld voor het meten van (de mate van) rek op een voorwerp. Rekstroken bestaan uit een folie met een elektrische geleider erop. Wanneer rekstroken worden uitgerekt vervormt ook de elektrische geleider. Dit zorgt voor een verandering in weerstand.

De theorie achter de rekstroken

Het verband tussen de lengte verandering (rek) en de weerstandsverandering is binnen praktische grenzen lineair. De factor die dit aangeeft wordt de gevoeligheidsfactor oftewel de k-factor genoemd. De k-factor is voor de meeste rekstrookjes ongeveer 2.0 en wordt altijd op de verpakking van de rekstroken vermeld.

In formule:
relatieve weerstandsverandering = gevoeligheidsfactor x relatieve lengte verandering.
∆R/R = k x ∆L/L (de relatie is dimensie loos).

Omdat de te meten relatieve weerstandsverandering zeer klein is, kan deze niet met een Ohmmeter nauwkeurig gemeten worden. De rekstrook wordt hiervoor geplaatst in een brug van Wheatstone. Om de schrijfwijze te vereenvoudigen wordt de relatieve lengte verandering uitgedrukt in µm/m of µrek (0,000001 m/m).

Voorbeeld:
stel relatieve lengte verandering van 1 µ/m.
relatieve weerstandsverandering = k x 1 µ/m = 0,000002
absolute waarde bij 120 Ohm rekstrook = 120 x 0,000002 = 0,00024 Ohm.
absolute waarde bij 350 Ohm rekstrook = 350 x 0,000002 = 0,00070 Ohm.

Dexman

Wij als Dexman weten als geen ander dat de juiste informatie het alle belangrijkste is. Want als een meting niet correct is heeft u niks aan de oplossing. Dit geldt niet alleen voor de oplossingen dien wij bieden maar ook voor de wijze waarop wij communiceren. Wij bij Dexman staan voor kwaliteit, service en oplossing gerichtheid. Hierin is het belangrijk de juiste informatie te geven, een goede oplossing te bieden en eerlijk tegen elkaar te zijn.

Dexman is een leverancier met een ruim assortiment aan weegcellen, weegplatformen, palletweegschalen, kraanweegschalen, krachtsensors, koppelmeters, meetversterkers, druksensoren en verplaatsingssensoren. U kunt bij ons terecht voor standaard uitvoeringen, maar ook voor op maat gemaakte componenten en complete weegoplossingen. De keuze voor de juiste componenten begint in de meeste gevallen bij een uitgebreid advies.

Wij zijn actief in onder andere de volgende sectoren: offshore, aerospace, logistiek, agricultuur, food en pharma Dank u voor uw interesse in de producten en diensten van Dexman. We kijken uit naar de mogelijkheid om u van dienst te zijn.

Heeft u vragen over uw toepassing, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Geef een reactie