Categorie: Sensoren

Een multimeter is een zeer nuttig instrument als je serieus aan de gang wilt gaan met de elektronica. Door middel van een meerkeuzeschakelaar kan de meter zo ingesteld worden dat deze weerstand, voltage of amperage meet. Sommige multimeters hebben zelfs instellingen waarmee diodes, transistors en frequenties kunnen worden gemeten.


Een multimeter heeft verder per meetonderwerp verschillende meetstanden waar binnen gemeten kan worden. Zo kan voltage zowel in wisselstroom (AC) en gelijkstroom (DC) worden gemeten.


Het kiezen van een multimeter
Een goedkope multimeter is prima geschikt voor algemeen gebruik bij je elektronica projecten. Een dergelijke digitale multimeter is de beste keus als eerste multimeter. Zelfs de goedkoopste multimeter is prima geschikt voor het testen van simpele projecten.


Er bestaan ook analoge multimeters. Deze hebben een wat ouderwets aanziende meter met wijzer. Als je een dergelijke meter koopt let er dan op dat deze een hoge sensitiviteit heeft van 20k/V of hoger bij het meten van DC voltages. Is dit lager dan is de meter niet geschikt voor fijne elektronica. De sensitiviteit staat meestal in een hoek van de meetschaal. Je kan de lagere AC waarden negeren want deze zijn niet zo belangrijk. De hogere DC waarde is de kritieke waarde.

Digitale multimeters
Alle digitale meters bevatten een batterij om voornamelijk het display te voeden. Ze gebruiken dus feitelijk zo goed als geen energie van het circuit dat je aan het testen bent. Dit betekent dat ze bij het DC voltage een zeer hoge weerstandswaarde hebben. Dit wordt ook wel ingang impedantie genoemd. Deze impedantie is 1M of hoger en zelfs vaak wel 10M. Hierdoor is het zeer onwaarschijnlijk dat een meting het geteste circuit verstoord en dat moet je nu net hebben.

hoe werkt een digitale multimeter? Uitleg bij budgetronics


Typische meetbereiken voor digitale multimeters zijn:(de maximaal gegeven waarden zijn de maximale waarden per meetbereik) * DC Voltage: 200mV, 2000mV, 20V, 200V, 600V.   * AC Voltage: 200V, 600V.   * DC stroom: 200µA, 2000µA, 20mA, 200mA, 10A*.   * AC stroom: geen. (dit heb je normaal gesproken ook niet nodig)   * Weerstand: 200, 2000, 20k, 200k, 2000k, Diode Test.


Digitale multimeters hebben een speciale diode test stand omdat hun weerstandbereik niet gebruikt kan worden om diodes en andere halfgeleiders te testen.