Wat zijn potentiometers?

Categorie: Sensoren

Potentiometers worden gebruikt voor het meten van lineaire positie of verplaatsing.

Afstandsmetingen kunnen met verscheidene sensoren worden uitgevoerd en afhankelijk van diverse factoren kan worden bepaald welke meetmethode en uitvoering de juiste is. Voor lineaire afstandsmetingen tot 1,5 meter kan er gebruik worden gemaakt van potentiometers of magnetostrictieve positiesensoren. Bij langere afstanden bieden trekdraadsensoren een betere oplossing.

Er zijn twee types positiesensoren om korte lineaire verplaatsingen te meten:

  • Potentiometers
  • Magnetostrictieve positiesensoren (voor contactloze positiemeting)

Potentiometers meten het potentiaalverschil tussen twee punten. Afhankelijk van de afstand verandert de weerstand waardoor het uitgangssignaal veranderd. Aan de hand van dit uitgangssignaal kan de afstand worden bepaald.

Bij magnetostrictieve verplaatsingopnemers wordt de lineaire afstand bepaald met behulp van een magneet. De sensor genereert korte stroomsignaal en stuurt deze over de geleider. Wanneer dit signaal de magneet bereikt wordt er een korte signaal gereflecteerd welke weer wordt opgenomen door de sensor. De afstand wordt afgeleid aan het tijdsverschil tussen het versturen en ontvangen van de signalen.

Beide meetmethodes hebben hun eigen voordelen. Zo hebben potentiometers over het algemeen een voordeligere aanschafprijs. Echter hebben deze sensoren ook eerder onderhoud nodig, terwijl magnetostrictieve meetsystemen nagenoeg geen onderhoudskosten hebben omdat het een contactloze meting betreft.

Lange lineaire afstandsmeting met trekdraadsensoren

Bij het meten van een lange afstand kan gebruik worden gemaakt van een trekdraadsensor. Bij deze sensor wordt een draad bevestigd op het te meten object en wanneer deze beweegt rolt het trekdraad verder af. Door te meten hoever het trekdraad is uitgerold wordt de afstand bepaald.

Toepassingen

Een positiesensor of verplaatsingssensor kan voor vele toepassingen worden ingezet waar lineaire verplaatsingen dienen te worden gemeten. Bij industriële toepassingen kan dit gaan om het meten van de stand van de klep, het bepalen van een zuigerstand bij een cilinder of voor het meten van de dikte van een object wanneer deze tussen een wals gaat.

Andere toepassingen buiten de industrie zijn bijvoorbeeld het opmeten van de stand bij een verstelbare bodems bij een zwembad, of het opmeten van afstand bij een uitschuifbaar werkplatform bij een hoogwerker.

Dexman

Wij als Dexman weten als geen ander dat de juiste informatie het alle belangrijkste is. Want als een meting niet correct is heeft u niks aan de oplossing. Dit geldt niet alleen voor de oplossingen dien wij bieden maar ook voor de wijze waarop wij communiceren. Wij bij Dexman staan voor kwaliteit, service en oplossing gerichtheid. Hierin is het belangrijk de juiste informatie te geven, een goede oplossing te bieden en eerlijk tegen elkaar te zijn.

Dexman is een leverancier met een ruim assortiment aan weegcellen, weegplatformen, palletweegschalen, kraanweegschalen, krachtsensors, koppelmeters, meetversterkers, druksensoren en verplaatsingssensoren. U kunt bij ons terecht voor standaard uitvoeringen, maar ook voor op maat gemaakte componenten en complete weegoplossingen. De keuze voor de juiste componenten begint in de meeste gevallen bij een uitgebreid advies.

Wij zijn actief in onder andere de volgende sectoren: offshore, aerospace, logistiek, agricultuur, food en pharma Dank u voor uw interesse in de producten en diensten van Dexman. We kijken uit naar de mogelijkheid om u van dienst te zijn.

Neem vrijblijvend contact op met één van onze specialisten voor direct advies bij het vinden van de juiste positiesensoren / verplaatsingssensoren.

Geef een reactie