Wat zijn de weerstand kleurcodes?

Categorie: Sensoren

Iedere weerstand is voorzien van 3 kleurcodes om de waarde aan te geven en één extra laatste kleurcode voor de tolerantie (afwijking). Deze tolerantie indicator is meestal goud of zilverkleurig.


Je leest de waarde van de weerstand af als volgt:
-Kijk eerst waar de tolerantie indicator zit. Dit is altijd een gouden (5% tolerantie) of zilveren (10% tolerantie) kleur band. Dit om de juiste leesrichting te kunnen bepalen.
-Lees vervolgens vanaf de andere kant de kleur van de eerste kleur band af (getal 1) en schrijf het getal op wat bij deze kleur hoort. In het voorbeeld is getal 1 geel en dat staat voor 4 (zie kleurcode tabel).
-Lees nu de tweede kleur af (getal 2). In  het voorbeeld is dat groen en deze kleur staat voor het getal 5. Je hebt nu staan 45.
-Als laatste lees je de derde kleur band af. Dit is de vermenigvuldigingsfactor. Schrijf dit als een aantal nullen neer. In het voorbeeld is deze kleurband rood en dat staat voor het getal 2. Je schrijft dus op 00.
-Je hebt nu dus het getal 4500 neergeschreven. Deze weerstand is dus 4500 ohm ook wel geschreven als 4k5 ohm.
-Als de derde kleur band zwart is dan schrijf je GEEN nullen op.
-Is de derde kleur band goud dan verschuif je de komma één plaats naar links.
-Is de derde band zilver dan verschuif je de komma twee plaatsen naar links.

Deze kleuren voor de derde band zal je echter zelden tegenkomen. Als de weerstand ook nog een extra kleur band heeft na de tolerantie kleur band dan geeft deze de kwaliteit aan. Ook dit zal je maar zeer zelden tegenkomen. Het wordt hier voor de volledigheid vermeld. Als er een kwaliteitsband aanwezig is (zeldzaam) dan geeft dit getal het percentage defecten aan per 1000 uur gebruik. Dit gaat er wel vanuit dat de weerstand belast wordt voor het volledige wattage waarvoor deze gemaakt is.

Dexman

Wij als Dexman weten als geen ander dat de juiste informatie het alle belangrijkste is. Want als een meting niet correct is heeft u niks aan de oplossing. Dit geldt niet alleen voor de oplossingen dien wij bieden maar ook voor de wijze waarop wij communiceren. Wij bij Dexman staan voor kwaliteit, service en oplossing gerichtheid. Hierin is het belangrijk de juiste informatie te geven, een goede oplossing te bieden en eerlijk tegen elkaar te zijn.

Dexman is een leverancier met een ruim assortiment aan weegcellen, weegplatformen, palletweegschalen, kraanweegschalen, krachtsensors, koppelmeters, meetversterkers, druksensoren en verplaatsingssensoren. U kunt bij ons terecht voor standaard uitvoeringen, maar ook voor op maat gemaakte componenten en complete weegoplossingen. De keuze voor de juiste componenten begint in de meeste gevallen bij een uitgebreid advies.

Wij zijn actief in onder andere de volgende sectoren: offshore, aerospace, logistiek, agricultuur, food en pharma Dank u voor uw interesse in de producten en diensten van Dexman. We kijken uit naar de mogelijkheid om u van dienst te zijn.

Geef een reactie