Een koppelopnemer wordt tussen aandrijving en aangedreven constructie geplaast

Een koppelopnemer is bedoeld om tussen aandrijving en aangedreven constructie te worden geplaatst en zo het optredende draaimoment te meten. Dexman levert de koppelopnemer, ook wel koppelmeters of draaimoment meetassen genoemd, met verschillende nauwkeurigheidsklassen.

Koppelopnemer

In welke situaties kan een koppelopnemer worden toegepast?

  • Bij het testen van aandrijvingen, motoren en pompen, voor o.a. rendementsbepaling en levensduurtesten kan gebruik worden gemaakt van een koppelmeter.
  • Bij toepassing van een roterende koppelmeter dient een keuze gemaakt te worden gemaakt tussen een starre en een zwevende opstelling. De meeste koppelopnemers zijn leverbaar met ingebouwde elektronica, zij leveren een genormeerd signaal van 0 – ±5V (±10V). Er zijn ook USB uitvoeringen beschikbaar, welke inclusief software voor registratie van draaimoment en toerental worden geleverd .
  • Bij een niet-draaiende toepassing kan een statische koppelmeter worden ingezet.
  • Bij draaiende toepassingen kan in sommige gevallen ook voor een statische koppelmeter – een soort wiel met spaken – worden gekozen.
  • Wanneer de aandrijvende motor aan een dergelijke statische koppelmeter wordt gemonteerd kan daarmee het reactiemoment worden gemeten. Met deze oplossing wordt de gemiddelde waarde van het optredende koppel gemeten. Vanwege de massatraagheid is een dergelijke koppelmeting niet geschikt voor situaties waarin dynamische metingen moeten worden uitgevoerd.

Mogelijke alternatief voor koppelopnemer

Als alternatief voor een koppelopnemer kunt u voor een dergelijke meting, waarbij variaties in het koppel niet van belang zijn, de aandrijving gelagerd opstellen en door middel van een load cell met een reactiearm tegengehouden.

Bel (06-46808297) of mail (info@dexman.nl) ons

Dexman zorgt voor de juiste infromatie!

Wij als Dexman weten als geen ander dat de juiste informatie het alle belangrijkste is. Want als een meting niet correct is heeft u niks aan de oplossing. Dit geldt niet alleen voor de oplossingen dien wij bieden maar ook voor de wijze waarop wij communiceren. Wij bij Dexman staan voor kwaliteit, service en oplossing gerichtheid. Hierin is het belangrijk de juiste informatie te geven, een goede oplossing te bieden en eerlijk tegen elkaar te zijn.

Dexman is een leverancier met een ruim assortiment aan weegcellenweegplatformenpalletweegschalenkraanweegschalen,  krachtsensorskoppelmetersmeetversterkersdruksensoren en verplaatsingssensoren. U kunt bij ons terecht voor standaard uitvoeringen, maar ook voor op maat gemaakte componenten en complete weegoplossingen. De keuze voor de juiste componenten begint in de meeste gevallen bij een uitgebreid advies.

Wij zijn actief in onder andere de volgende sectoren: offshore, aerospace, logistiek, agricultuur, food en pharma Dank u voor uw interesse in de producten en diensten van Dexman. We kijken uit naar de mogelijkheid om u van dienst te zijn.

Contact voor vragen

Telefoonnummer

023–5530315

Email

info@dexman.nl

Adres

Waarderweg 54, 2031BP Haarlem